
Жаңа жылға арналған басты тағам: ерлерге арналған 5 қарапайым рецепт
Жаңа жыл – асүйде керемет аспаздың шеберлігін танытудың тамаша себебі: көз тартарлық, дәмді, тойымды тағам – әрі бүкіл компанияның құрметіне бөленетініңіз сөзсіз. Лайқос келе жатқан мерекеге арналған басты тағамдардың бес қарапайым рецептісін ұсынады.
Апельсин және гүлшетенмен көмештелген тауық

Дайындау уақыты: ~1 сағат 20 минут
4–5 порция
Ингредиенттер:
- шөже немесе тауық – 1,2-1,5 кг
- апельсин – 1-2 дана
- сарымсақ – 4 тіс
- гүлшетен – 2-3 бұтақша
- тұз, бұрыш – дәміне қарай
- өсімдік немесе сары май
Қалай дайындау керек
Тауықты май, тұз және бұрышпен ысқылаңыз. Апельсинді дөңгелектеп тураңыз, сарымсақты сәл езіп тастаңыз. Барлығын қаңылтыр табаға салыңыз да, үстіне гүлшетенді қойыңыз. 1 сағат бойы 200°C температурада пісіріңіз.
Терияки тұздығындағы сиыр еті

Дайындау уақыты: ~40 минут
3–4 порция
Ингредиенттер:
- сиыр еті (жұқа жапырақтары немесе стейк) – 500 г
- терияки тұздығы – 150 мл
- сарымсақ – 2 тіс
- күнжіт – қалауыңызша
- қуыруға арналған май
Қалай дайындау керек
Етті турап, қатты отта қызарғанша дейін қуырып алыңыз да, ұсақталған сарымсақты қосыңыз және терияки тұздығын құйыңыз. 10-12 минут бойы бұқтырыңыз. Үстіне күнжіт себіңіз.
Лимон мен сары май қосылған арқан балық

Дайындау уақыты: 25 минут
3–4 порция
Ингредиенттер:
- арқан балықтың стейкі немесе сүбесі – 600-800 г
- лимон – 1 дана
- сары май – 50 г
- тұз, бұрыш, аскөк
Қалай дайындау керек
Арқан балықты фольганың бетіне қойып, тұз және бұрышпен ысқылаңыз. Үстіне май кесектерін, лимон тілімдері мен аскөкті салыңыз. Фольганы орап, 20 минут бойы 200°C температурада пісіріңіз.
Сыламадағы сөлді шошқа қабырғалары

Дайындау уақыты: ~1,5 часа
4–6 порция
Ингредиенттер:
- шошқа қабырғалары – 1-1,2 кг
- бал – 2 ас қ.
- соя түздығы – 4 ас қ.
- паприка – 1 ш. қ.
- сарымсақ – 3 тіс
- тұз, бұрыш
Қалай дайындау керек
Соя тұздығын, бал, дәмдеуіштер мен сарымсақты араластырыңыз. Қабырғаларды маринадпен жағып, кем дегенде 20 минутқа (бұдан да көп уақытқа болады) қалдыра тұрыңыз. 70-80 минут бойы 180°C-та, ал соңғы 10 минутта – алтын түсті қабық пайда болғанша дейін максималды температурада пісіріңіз.
Көктал

Дайындау уақыты: от 1 до 1,5 часов
6–8 порция
Ингредиенттер:
- ірі балық (әдетте тұқы) – 1,5-2 кг
- пияз – 2-3 дана
- қызанақ – 2-3 дана
- майонез немесе қаймақ – 3-4 ас қ.
- балыққа арналған дәмдеуіштер
- тұз, бұрыш
- лимон
Қалай дайындау керек
Балықты «кітапша» түрінде кесіп, тұз бен бұрышты себіңіз. Қаймақ немесе майонезді жағып шығыңыз. Үстіне пияз сақиналары мен қызанақ тілімдерін салыңыз. Көктал пешінде немесе мангалда 40-60 минуттай (тұмша пеште – бұдан көбірек, шамамен 1 сағат бойы 190°C температурада) пісіріңіз. Дастарханға ұсынар алдында үстіне лимон шырынын бүркіңіз.