
Қантсыз тәттілер: дәмді, пайдалы, үлкенше
Тәттілерді жегің келіп тұрады, алайда ар-ұятың оған рұқсат бермейді, бұл тұста құрамында қанты жоқ десерттер көмекке келеді. Олар дәмді ғана емес, сонымен бірге бауырға салмақ түсірмейді және, тіпті, калорияларды санап жүргендерге де қолайлы.
Авокадо негізіндегі шоколадты мусс
Ингредиенттер:
- 1 піскен авокадо;
- 2 ас қ. какао-ұнтағы;
- 1 банан;
- 1 ш. қ. ваниль сығындысы;
- азғантай өсімдік сүті (қалауыңызға қарай, текстура үшін);
- бір салым тұз.
Банан мен авокадоны блендерде біртекті масса болғанша дейін араластырыңыз, какао, ваниль мен бір салым тұзды қосыңыз. Қажет болған жағдайда біршама өсімдік майын құйыңыз, сонда кремдік текстураны аласыз. Массаны тоңазытқышқа 15 минутқа қойып, суытып алыңыз. Қант пен ар-ұяттың мазалауы жоқ дәмі қанық әрі пайдалы мусс болып шығады.
Жаңғақ пен даршын қосылған көмештелген алма
Ингредиенттер:
- 2 алма;
- бір уыс грек жаңғағы немесе бадам;
- 1 ш. қ. даршын;
- 1 ш. қ. бал немесе топинамбур шәрбаты (қалауыңыз бойынша).
Алманың өзегін алып тастап, жаңғақтарға толтырып, даршын себу керек және, қаласаңыз, аздап бал қосуға болады. Аэрогриль немесе тұмша пештің ішінде 20 минут бойы шамамен 180°C температурада пісіріңіз. Алма – жұмсақ, жаңғақтар қытырлақ бола түседі, ал хош иісі адам айтқысыз жайлылық сыйлайды.
Құрма қосылған кокос түйіршіктері
Ингредиенттер:
- 10 құрма (дәнегін алып тастау);
- 100 г кокос жоңқасы;
- бір уыс кешью немесе бадам жаңғағы;
- 1 ш. қ. какао (қалауыңыз бойынша).
Жаңғақ пен құрманы блендердің ішінде біркелкі пастаға дейін ұнтақтаңыз. Пайда болған массадан түйіршектерді жасап шығыңыз да, кокос жоңқасына аунатыңыз. Тоңазытқышқа 30 минутқа қойып қойыңыз. Осылайша денеңіз үшін де, диетолог алдында да, ұятқа қалдырмайтын кәмпиттер шыға келеді.
Жидек қосылған чиа-пудингі
Ингредиенттер:
- 2 ас қ. чиа тұқымы;
- 150 мл өсімдік сүті;
- бір уыс жидек (жас немесе мұздатылған);
- стевия немесе агава шәрбатының бірнеше тамшысы (қалауыңызға қарай);
- бір шөкім ваниль.
Чиа тұқымын сүт, ваниль және тәттілендіргішпен араластырыңыз. Тоңазытқышқа 3-4 сағатқа (түнге қойсаңыз тіптен жақсы) қойып қойыңыз. Дастарханға ұсынар алдында жидекпен безендіріңіз. Бұл десерт пісіруді талап етпейді және асқазаныңыздың қамын ойлайды.
Сүзбе ірімшігі қосылған көмештелген алмұрт
Ингредиенттер:
- 2 піскен алмұрт;
- 100 г жұмсақ сүзбе ірімшігі (немесе рикотта);
- бір уыс грек жаңғағы;
- бір шөкім даршын;
- бал немесе стевияның бірнеше тамшысы (қалауыңызға қарай).
Алмұрты қақ ортасынан бөліңіз де, өзегін алып тастаңыз. Жемістің ортасын сүзбе ірімшігімен толтырып, жаңғақ пен даршынды себіңіз. 15-20 минут бойы 180 градус температурада алмұрт жұмсақ болғанша дейін пісіріңіз. Бұл десерт мейрамхананың тағамы сияқты көрінеді, ал дайындалуы өте қарапайым.
Банан мен сұлы қосылған ДТ-кекстері
Ингредиенттер:
- 2 піскен банан;
- 2 жұмыртқа;
- 100 г сұлы үлпегі;
- 1 ш. қ. қопсытқыш;
- қалауыңызға қарай даршын мен ваниль;
- бір уыс мейіз немесе жаңғақ (қалауыңыз бойынша).
Банандарды езіңіз де, жұмыртқа, сұлы үлпегі, дәмдеуіштер мен қопсытқышты қосыңыз. Араластырыңыз және қалыптарға салып шығыңыз. 20-25 минут бойы 180 градус температурада пісіріңіз. Хош иісті, қантсыз әрі ұнсыз дымқыл кекстер дайын – таңғы ас немесе бесін шайға қолайлы десерт.
Жидектерден жасалған үй сорбеті
Ингредиенттер:
- 300 г мұздатылған құлпынай, таңқурай немесе манго;
- 1 банан;
- бірнеше тамшы лимон шырыны;
- дәміне қарай тәттілендіргіш.
Барлығын күшті блендердің ішінде балмұздақ консистенциясына дейін араластырыңыз. Бірден дастарханға ұсыну немесе қоюлау болсын деп тоңазытқышта 30 минутқа қалдыруға болады. Құрамында қант, хош иістендіргіштер мен қоспалары жоқ табиғи сорбет – небәрі үш ингредиент пен барынша ләззатқа бөлену.
Қорытынды
Жақсы жаңалығымыз бар: тәттілерден бас тартудың керегі жоқ. Жай ғана дәмі жағынан да, пайдасы тұрғысынан да қуантатын десерттерді таңдаңыздар.