Неліктен балық шоғалы – бұл татып көруге тұрарлық ең үздік тағам!
Балық шоғалы — аса кең таралмаған, дегенмен өзінің бірегей гастрономиялық қасиеттеріне байланысты көңіл аударуға тұрарлық өте қызықты өнім. Бұл балықтың жыныс бездері, әрі өзінің айрықшалығына қарамастан, Ресей, Жапония, Италия елдерінде үлкен танымалдылыққа ие болып отыр. Бұл өнімнен не дайындауға болады және оны ас үлесіне қосудың қажеті не?
Неліктен балық сүтенінің (шоғал) дәмін татып көру керек?
Балық шоғалы қоректік заттардың нағыз қайнар көзі. Ол ағза тіндерінің өсуі мен қалпына келуіне септігін тигізетін ақуызға бай болып келеді. Шоғалдың құрамына В тобының дәрумендері кіреді, соның ішінде қызыл қан жасушаларының түзілуі мен жүйке жүйесін сақтауға көмектесетін B12 дәрумені де бар. Сонымен бірге балық шоғалы омега-3 май қышқылдарына бай, бұл жүрек-қан тамырлары жүйесі үшін пайдалы және адам ағзасындағы қабыну үдерістерін азайтуға көмектеседі. Сондай-ақ балық шоғалының құрамында кальций, фосфор және магний секілді минералдар да кездеседі, олар сүйек пен тіс денсаулығын сақтауға септігін тигізеді.
Балық шоғалын қалай дайындайды?
Барлық балықтардың шоғалы тұтынуға жарамды бола бермейді, дегенмен олардың дені жеуге жарамды және өте дәмді болып келеді. Аспаздықта ең кеңінен таралғаны нәлім, бекіре және арқан балықтың шоғалы болып саналады. Олар алуан түрлі тағамдарда көбінесе ингредиент ретінде қолданылады.
Балық шоғалынан жасалған «Нәзік» паштеті
Дайындалуы
Балық шоғалын шайыңыз, оны кесектеп тураңыз және қайнап тұрған тұзды суда 10 минут пісіріңіз. Содан кейін суытып алыңыз. Шоғал кесектерін шайқауға арналған табаққа салыңыз да, кілегейлі ірімшік пен жібіген сары майды қосыңыз. Тұз, бұрыш және көк шөппен дәмдеңіз, содан кейін біркелкі масса болғанға дейін ұсақтаңыз. Нәтижесінде сізде бутербродтарға арналған өте нәзік паста шығады.
Кепкен нан ұнтағымен қуырылатын балық шоғалы
Дайындалуы
Балық шоғалын жақсылап шайып алыңыз, оны тураңыз және қағаз сүлгімен құрғатыңыз. Жұмыртқаны тұз және бұрышпен араластырамыз. Табада өсімдік майын қыздырыңыз. Ұн, жұмыртқа және кепкен нан ұсақтары бар тәрелкелерді дайындап қойыңыз. Балық шоғалының бір кесегін шанышқымен алып, алдымен ұнға аунатыңыз, содан кейін жұмыртқаға малып, ең соңында кепкен нанның ұнтағына аунатып алыңыз. Майы бар табаға салыңыз. Қалған кесектермен де осы үдерістің бәрін қайталап, алтын қыртысы пайда болғанша дейін орташа отта екі жағынан қуырыңыз.
Корей стиліндегі балық шоғалы
Дайындалуы
Табада өсімдік майын қыздырып алыңыз. Пиязды текшелеп кесіңіз, сәбізді корей сәбізіне арналған үккіштен өткізіңіз (бірақ өте ірі болмасын), ал балық шоғалын кесектеп тураңыз. Барлық ингредиенттерді табаға салыңыз да, жылдам араластырыңыз және майбұршақ тұздығын қосыңыз. Ара-арасында араластырып тұрып, дайын болғанша дейін (10-15 минут) бұқтырып пісіріңіз, содан кейін ұсақтап кесілген сарымсақты қосыңыз. Қалауыңыз бойынша ұнтақталған қызыл бұрышпен дәмдеңіз, сондай-ақ ұнтақталған қара бұрыш және ұнтақталған кориандрды да қосуға болады. Дастарханға ұсынған кезде көк шөппен безендіріңіз.
Балық шоғалы қосылған күріш көже
Дайындалуы
1 литр суды қайнатыңыз да, тұз себіңіз және шайылған күрішті қосыңыз. Егер күріштің тезірек піскенін қаласаңыз, оны 2-3 сағат бұрын жібітіп қойған дұрыс. Пияз бен сәбізді текшелеп тураңыз. Қызанақты қайнаған сумен шайыңыз, содан кейін салқын суға салып қойыңыз, қабығын аршып алыңыз да, тура басқа көкөністер секілді текшелеп кесіңіз. Табадағы майды қыздырыңыз және пиязды қуырыңыз. Сәбіз қосып, оны жұмсақ болғанша дейін дайындаңыз, содан кейін қызанақ пен балық шоғалын қосыңыз. Барлығын бірге араластырып тұрып, 10 минут бойы бұқтырып пісіріңіз. Бұқтырылған тағамды күріші бар кәстрөлге салыңыз да, көк шөп пен қалауыңызға қарай дәмдеуіштерді қосыңыз және тағы 5 минуттай қайнатыңыз.
Балық шоғалы мен көкөністерден жасалған рагу
Дайындалуы
Пияз бен сәбізді жұмсақ болғанша дейін өсімдік майында қуырып алыңыз. Картоптың қабығын аршып, оны текшелеп тураңыз және пияз бен сәбізге қосыңыз. Бәрін де араластырыңыз және тағы да шамамен 10 минуттай пісіріңіз. Содан кейін көкөністерді кәстрөлге салыңыз. Сол табаның ішіне кішкене май құйыңыз да, туралған балық шоғалын қуырып алыңыз. Балық шоғалын көкөніс тұрған кәстрөлге салыңыз, қалауыңыз бойынша тұздаңыз және бұрыш себіңіз, үстіне кішкене сумен араластырылған қаймақты қосып, картоп дайын болғанша баяу отта бұқтырып пісіріңіз. Көк шөппен безендіріп, дастарханға ұсынуға болады.
Оның сыртына қарап баға беруге асықпаңыздар! Міндетті түрде дайындап көріңіз – сонда балық шоғалы сіздің сүйікті деликатесіңізге айналары сөзсіз. Ас дәмді болсын!